Windenergie

Windenergie maakt gebruik van windmolens om elektrische stroom op te wekken. Aangezien er veel landen zijn met een nabijgelegen zee of oceaan, waaronder Nederland, is het geen slecht idee om windmolens toe te passen als energievoorziening. Het is echter wel zo dat bij relatief lage windsnelheden de molens niet voldoende werkende zullen zijn en dat bij relatief hoge windsnelheden de windmolens vaak ook schade kunnen oplopen. Windenergie is echter een zeer rendabele manier van energieopwekking die ook thuis gebruikt kan worden zij het dan in mindere mate dan men kan verwachten. De voordelen zijn dan ook dat men kan genieten van een energiesoort die terug te vinden is in de natuur.

De nadelen worden echter al enkele jaren blijvend opgesomd door natuuractivisten en dierenliefhebbers. Het is namelijk zo dat de windmolens een gevaar vorm voor de vogelbevolking die zich bevindt in de buurt van dergelijke windmolenparken. Men probeert dan ook de locaties uit te kiezen waar de windmolens zo weinig mogelijk schade kunnen toebrengen aan de natuurlijke leefomgeving van verschillende diersoorten. Zo zijn er enorm veel windmolens voor onze kust geplaatst op zandbanken waar ze geen schade kunnen toebrengen aan de vogelbevolking. Ook is het daar winderig genoeg om de windmolens vrijwel altijd te kunnen laten draaien, wat uiteraard het rendement zeer erg ten goede komt.

Windenergie is op zich dus een duurzame energievorm maar de windmolens die men er voor gebruikt zijn dit vaak niet. Het kost namelijk enorm veel energie om de gigantische structuren en materialen te bouwen en te vervoeren naar de gewenste locaties. Dit is dus voor de critici het punt van kritiek en windenergie ligt hier dan ook al enkele jaren sterk door onder het vuur. Men kan er echter van uit gaan dat het alsnog een ideale duurzame energiebron is.


Windenergie voordelen en nadelen

Windenergie is een technologie die tal van voordelen in zich heeft die door de meesten...

+ Lees verder

Windenergie thuis

Het idee van een windmolen in de achtertuin klinkt voor velen als gek, maar toch...

+ Lees verder

Windenergie particulier

Ook particulieren kunnen beschikken over de middelen voor de aanmaak en de plaatsing van een...

+ Lees verder