Warmtepomp woning

De keus om voor een woning gebruik te maken van een warmtepomp is gezien de prijs van de investering een afweging die gemaakt moet worden door zich goed te laten informeren. Een warmtepomp verwarmt of koelt het huis, een airco is dan niet meer nodig. De besparing kan in de loop der jaren aardig opklimmen en men belast het milieu minder doordat er minder uitstoot van schadelijke stoffen zal zijn.

We onderscheiden verschillende typen warmtepompen. Zo zijn er warmtepompen die middels lucht warmte verspreiden door deze uit de omgeving te halen en te transporteren, waarbij ze de warmte aan die lucht onttrekken. Het is ook mogelijk een warmtepomp te kiezen die datzelfde principe hanteert maar dan gebruik maakt van het grondwater. Grondwater is echter een schaars goed in een aantal gebieden en men zal dan ook, voor men overgaat tot aanschaf, toestemming moeten vragen om dit grondwater te gaan gebruiken voor de verwarming van de woning. Een ander type warmtepomp is de warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte. Deze haalt de aardwarmte door middel van een speciale bronvloeistof.

De verschillende typen warmtebronnen vereisen ook verschillende manieren van voorbereidingen voor de installatie. Een warmtepomp die buitenlucht aanzuigt vraagt minder ruimte en voorbereiding dan de andere twee typen warmtepompen. Een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte heeft een buizensysteem nodig die voor een groot gedeelte om diepe boringen vraagt. Die diepte, gemiddeld een meter of tien, is nodig om een minimale vrij constante temperatuur te genereren uit de aardwarmte. Dit soort warmtepompen zijn dan ook vooral aantrekkelijk voor nieuw te bouwen woningen. Bij de aanleg komt nogal veel aarde vrij die bij een bestaande woning ergens tijdelijk opgeslagen moet worden. Ook neemt het buizensysteem, dat verticaal in de bodem aangelegd wordt, veel ruimte in. Men moet rekenen op zo’n tweehonderd vierkante meter. Afhankelijk van de woonomgeving en het te besteden budget zal men dus een goede afweging moeten maken welk type warmtepomp men gaat kiezen.

Warmtepomp offerte aanvragen »

Vraag hieronder uw vrijblijvende Warmtepomp woning offerte aan en vergelijk de prijzen met elkaar »