Ramen wassen - Ramen schoonmaken

Het wassen van ramen kan behoorlijk wat frustraties opleveren. Want vaak verschijnen er lelijke strepen op het glas, terwijl u juist glanzende ramen wilt. Hoe kunt u ramen wassen, zonder dat er strepen verschijnen? Welk schoonmaakmiddel kunt u het beste gebruiken?

Ramen wassen: wat heb je nodig?

De ingrediënten voor glanzende ruiten zijn heel eenvoudig: een spons, een trekker, een zeem en sop. Kies niet voor de goedkoopste materialen, maar ga voor kwaliteit. Synthetische zemen hebben een langere levensduur en werken beter. Daarnaast zijn er natuurzemen: duur, maar zeker een investering waard.

Schoonmaakmiddel voor ramen wassen

Na het uitkiezen van de juiste materialen is het tijd voor de samenstelling van het sop. U kunt eenvoudig sop maken met water en schoonmaakmiddel. Een schuitje allesreiniger in de emmer is voldoende. Als de ramen erg vies zijn, kunt u eventueel spiritus gebruiken. Om de ramen extra te laten glazen, kunt u ook glansspoelmiddel voor de vaatwasmachine aan het water toevoegen.

Ramen wassen

Een kind kan de was doen. Ramen wassen is eenvoudig, de kunst is alleen om geen strepen achter te laten. Verwijder het zichtbare vuil, zoals vogelpoep, met een doek. Haal een natte doek over de kozijnen heen.

Maak de spons nat en wring hem goed uit. Spons het raam en maak daarbij horizontale bewegingen. Als u verticale bewegingen maakt, dan kan dat vlekken veroorzaken en dat is niet de bedoeling. Vervolgens maakt u het raam droog met de trekker, in één lange beweging. Aan de buitenkant werkt u verticaal, dus van boven naar beneden. Binnenshuis is het beter om een horizontale beweging te maken. Tijdens dit karwij maakt u de trekker af en toe schoon met een zeem.

Dan is het tijd voor de afwerking: u maakt de hoeken van de ramen droog met de zeem.

Ramen wassen zonder strepen

Strepen op de ramen kunnen veel irritatie opwekken. Hoe krijgt u ramen streeploos schoon? De meningen zijn hierover verdeeld. De adviezen variëren van “doe een gepeld en doorgesneden ui door het water” tot “haal de strepen weg met een prop krantenpapier”. Dat laatste schijnt overigens een effectieve manier te zijn om strepen te verwijderen.

Andere tips zijn:

  • Was de ramen niet als de zon erop staat. Doordat het water te snel opdroogt, verschijnen er strepen.
  • Gebruik een natuurzeem in plaats van een synthetische zeem

Hoe vaak ramen wassen?

Hoe vaak moet u de ramen wassen? Dat verschilt per persoon. Sommige mensen vinden het noodzakelijk om hun ramen wekelijks te wassen, terwijl anderen de wasbeurt beperken tot een paar keer per jaar. Het is afhankelijk van uw eigen voorkeur.

Ramen wassen bij vorst

Als het vriest, kunt u beter niet de ramen wassen. Maar als de ramen erg vies zijn en het haast onvermijdelijk is om ze te wassen, dan kunt u een sopje maken met een scheutje antivries. Gebruik dan geen antivriesmiddel voor de ruiten van de auto, maar een glazenwasserantivries. Draag bij voorkeur rubberen handschoenen, zodat uw handen goed beschermd zijn tegen de vrieskou. Ze zijn namelijk extra kwetsbaar.

Ramen en/of deuren offerte aanvragen »