Ramen en deuren

Ramen en deuren bepalen voor een belangrijk deel het aangezicht van uw woning. Ook geven ze een bepaalde uitstraling aan het interieur. Het uiterlijk speelt een rol, maar minstens zo belangrijk zijn aspecten, zoals inbraakgevoeligheid, isolatie en duurzaamheid. De materiaalkeuze speelt daarin een grote rol.

Soorten ramen

Ramen zijn te koop in verschillende varianten. Het draaivalraam kunt u draaien en op valstand zetten. Het valraam “valt” naar binnen. Dan heeft u nog de keuze uit een naar binnen draaiend raam, een uitzetraam en een schuifraam. Deze lijst kan eindeloos worden aangevuld.

Soorten deuren

Wilt u een draaideur, of juist een zwaaideur die gemakkelijk toegang geeft tot ruimtes? Een schuifdeur is ruimtebesparend, maar de prijs ligt wat hoger.

Materiaal van ramen en deuren

Ramen en deuren worden vervaardigd uit verschillende materialen, die elk hun unieke kenmerken, voordelen en nadelen hebben.

Hout

Hout is een natuurproduct. Het geeft uw woning een klassieke uitstraling. Vergeleken met andere materialen, zoals kunststof en aluminium, is hout goedkoop. Een ander pluspunt is de isolatiewaarde. Als u bent uitgekeken op u deur of raam, kunt u hem gemakkelijk een andere kleur geven.

Het nadeel is dat hout gevoelig is voor ongedierte en zonlicht. Bovendien is er een kans op oneffenheden, omdat het om een natuurproduct gaat.

Aluminium

Aluminium ramen en deuren die zijn behandeld met synthetische materialen, isoleren goed. Aluminium is duurzaam. Omdat aluminium hard is, zal het niet snel kapot gaan. Omdat ze in principe nooit vervangen hoeven te worden, is de milieuvriendelijkheid ook een pluspunt. Er zijn echter ook nadelen. Aluminium is een duur materiaal. En als er krassen op komen, zijn die moeilijk te verwijderen.

Kunststof

Kunststof ramen en deuren ogen modern. Een groot voordeel is het onderhoud: dat is nauwelijks nodig. De lange levensduur is een ander typisch kenmerk van kunststof. Ramen en deuren van kunststof zijn daarnaast inbraakbestendig.

Er kleven ook nadelen aan kunststof. De prijs ligt hoger dan bij hout, maar de levensduur is langer. Een kunststof raam of deur kan afbraak doen aan de uitstraling van een traditionele woning. Kanttekening die daarbij kan worden geplaatst, is echter dat er tegenwoordig ook kunststof kozijnen te verkrijgen zijn die nauwelijks van houten kozijnen te onderscheiden zijn. Bij ramen moet u letten op het aantal “kamers”. Meerkamerprofielen zijn goed voor de isolatie.

Pvc

Pvc ramen en deuren hebben een kunstmatige uitstraling en passen daarom perfect in een moderne woning. Ze zijn onderhoudsarm. U hoeft geen speciale schoonmaakproducten aan te schaffen. De prijs-kwaliteitsverhouding is goed. Pvc is goedkoper dan hout en aluminium en bovendien duurzaam. Ook hier geldt: hoe meer kamers, des te beter de isolatie.

Een nadeel van pvc is dat het niet bestand is tegen krassen. Het materiaal raakt snel beschadigd. Daarnaast kan pvc uitzetten of juist krimpen als gevolg van weersinvloeden, zoals temperatuurschommelingen.

Bent u geïnteresseerd om nieuwe ramen en deuren te plaatsen of te vervangen? Kan u hier meer informatie vinden over ramen en deuren prijs en een vrijblijvende offerte aanvragen.

Ramen en/of deuren offerte aanvragen »


Elektrische ramen

Elektrische ramen

Een elektrisch raam is de ideale oplossing om een raam te openen op een...

+ Lees verder

Ramen wassen - Ramen schoonmaken

Het wassen van ramen kan behoorlijk wat frustraties opleveren. Want vaak verschijnen er lelijke strepen...

+ Lees verder

PVC Ramen

Pvc is een kunststof die in het dagelijks leven wordt gebruikt voor verschillende doeleinden,...

+ Lees verder