Subsidie isolatie

Om het isoleren van bestaande gebouwen te bevorderen en zo tot minder uitstoot van CO2 te komen, heeft de overheid een subsidieregeling voor particulieren en voor bedrijven gerealiseerd. De gebouwen die hiervoor in aanmerking komen moeten wel al twee jaar bestaan.

Het isoleren van een woning is zeer aantrekkelijk omdat het het comfort van de woning verbeterd. Ook zorgt het voor een lagere uitstoot van CO2 en het brengt de kosten voor de energie naar beneden. Een nadeel van het isoleren van een woning zijn de hoge kosten die daarbij gemaakt moeten worden. Daarom heeft de overheid hier een subsidie voor, die voor een deel een landelijke regeling hebben en voor een deel een regio afhankelijke. De grootste vorm van subsidie gaat via een belasting verlaging van de materialen die men gebruikt of het arbeidsloon dat voldaan moet worden bij de installatie van isolatiematerialen. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet er voldaan worden aan een minimale aanbreng van een isolatiemateriaal en moeten de kosten voor vijftig procent bestaan uit arbeidsloon. Men komt dan via deze subsidie regeling in aanmerking voor belastingverlaging. In plaats van de gebruikelijke BTW van 19% wordt deze 6%. Deze regeling geld alleen voor de isolatie van woningen. Voor bedrijven gelden er andere regels. Alle voorwaarden en regels zijn tijdsgebonden. Informatie hierover kan men krijgen via de stichting Senternovem.

Sinds oktober 2009 is het ook mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanbrengen van glasisolatie. Deze subsidie wordt gegeven in de vorm van waardebonnen systeem. Voor iedere vierkante meter isolatieglas aangebracht in de woning krijgt men dan een waardebon die men kan inwisselen bij de glaszetter, die de korting dan verrekend. Aan deze regeling is wel een minimum en een maximum verbonden.

Voor bedrijven is er een andere, complexe, subsidieregeling. Deze stelt bedrijven in staat om een deel van de gedane investering vergoed te krijgen waardoor kosten bespaard kunnen worden. Informatie hierover is verkrijgbaar bij de stichting Senternovem, die dit samen met de belastingdienst beheert.