Isolatiemateriaal

Voor het isoleren van een woning zijn veel soorten isolatiemateriaal verkrijgbaar. Afhankelijk van de te isoleren situatie van de woning en de keuze om voor een warmte isolatie of een geluidswerende isolatie over te gaan, kan men kiezen uit drie groepen isolatiemateriaal. Deze groepen zijn ingedeeld naar de herkomst van het materiaal en de samenstelling daarvan.

Isolatiemateriaal wordt onderverdeeld in synthetisch materiaal, natuurlijk materiaal en minerale materialen. Van de laatste groep is glaswol en steenwol bekend. Glaswol wordt gemaakt van glasscherven, steenwol van gesteente of van gerecycled steenwol. Beiden worden in de vorm van dekens of rollen aangeboden en vooral gebruikt voor het isoleren van schuine daken. Bij het werken met glaswol en steenwol is het wel aan te raden om handschoenen te dragen en eventueel een mondkapje. Dit om irritatie te voorkomen. De andere groep isolatiemateriaal is de van oorsprong natuurlijke vorm. Te denken valt aan kurk; dit is afkomstig van de kurkeik en heeft een goede isolerende werking. Ook de vezels van de kokosnoot worden, aangeboden in de vorm van een deken, gebruikt voor isolatie. Deze twee zijn wel duur. Andere natuurlijke isolatiematerialen zijn klei korrels, cellulosevlokken, stro, vlas en schapenwol. De laatst genoemde is goedkoop en brandwerend. De derde groep isolatiemateriaal is de synthetische. Deze zijn in de handel verkrijgbaar onder de naam PUR en EPS. PUR is verkrijgbaar in de vorm van schuim en van blokken. De laatste zijn goed op maat te zagen. EPS is ook wel bekend als piepschuim in de vorm van platen of in de vorm van kleine bolletjes. De platen zijn goed op maat te zagen.

Het aanbod van isolatiemateriaal is groot, wat de keus niet makkelijk maakt. Een goede speciaalzaak kan veel informatie geven voor de van de situatie afhankelijke beste oplossing. De keuze van natuurlijk isolatiemateriaal is natuurlijk het meest milieu vriendelijke, maar moet wel goed toepasbaar zijn. Het prijskaartje kan ook doorslaggevend zijn voor de keus die men uiteindelijk maakt.