Isolatie

Het isoleren van een woning is een goede manier om warmte uitstoot tegen te gaan. Het geeft dan minder belasting aan het milieu en het bespaard een hoop energie kosten. Bovendien maakt het de woning comfortabeler om in te wonen. In de winter lekker warm en in de zomer lekker koel. Niet alle woningen zijn tijdens de bouw goed geïsoleerd. Huizen gebouwd voor negentien vijf en zeventig werden niet voorzien van isolatie. Pas na negentien vijf en tachtig gebeurde dit wel. Eerst ging men tijdens de bouw over tot het isoleren van spouwmuren en het plaatsen van dubbel glas. Later werd een goede isolatie meer standaard in de bouw van woningen. Woningen die niet goed geïsoleerd zijn geven veel warmte af aan de buitenwereld, wat men kan beschouwen als een groot verlies aan energie, kosten en aan het milieu. Een goed geïsoleerde woning stoot minder CO2 uit en heeft minder energiekosten.

Voordat men overgaat tot het verbeteren van de isolatie van een woning zal er eerst gekeken moeten worden naar waar de isolatie noodzakelijk en mogelijk is. Veel werkzaamheden kunnen zelf gedaan worden, maar sommige grote klussen kunnen beter aanbesteed worden. Een goede inspectie vooraf en het bestuderen van een eventueel aanwezige tekening van het huis voorkomen onnodige kosten. Afhankelijk van de situatie kan er voor verschillende vormen van isolatie gekozen worden. De overheid heeft subsidies beschikbaar voor de isolatie van woningen.

Heeft men eenmaal een plan gemaakt om de woning te gaan isoleren dan kan er gekozen worden voor veel verschillende materialen hiervoor. Zowel natuurlijke als synthetische materialen zijn geschikt voor isolatie. Het gebruik ervan en de keuze voor een bepaald materiaal is afhankelijk van het te isoleren oppervlak. Bij het isoleren van een woning moet ook goed gekeken worden naar de ventilatie. Voor een goede en gezonde luchtcirculatie maar ook om problemen met vocht te voorkomen moet men goed overwegen met welk materiaal en waar men gaat isoleren. Een goede adviseur op dit gebied is vooral bij grote isolatie projecten onontbeerlijk.


Subsidie isolatie

Om het isoleren van bestaande gebouwen te bevorderen en zo tot minder uitstoot van CO2...

+ Lees verder

Vloerisolatie

Veel warmte van een woning wordt afgegeven via de muren of het dak, maar ook...

+ Lees verder

Isolatiemateriaal

Voor het isoleren van een woning zijn veel soorten isolatiemateriaal verkrijgbaar. Afhankelijk van de te...

+ Lees verder