Gasverbruik

Gas is een fossiele brandstof dat onmisbaar is in een woning. Het wordt niet alleen gebruikt om het huis en het water te verwarmen, ook om te koken is dit typische vorm van energie. Gemiddeld wordt er ongeveer 1600m³ gas verbruikt per jaar.

Om uw gasverbruik te berekenen moet u rekening houden met een aantal factoren. Het verbruik kan stijgen naar mate het seizoen. Logischerwijze zal u in de winter meer gas verbruiken dan in de zomer. Wanneer uw woning goed geïsoleerd werd, zal er minder warmte ontsnappen en zal u dus ook minder gas verbruiken. Ook de grote van uw woning speelt een belangrijke rol in de berekening. Ten slotte is ook het aantal bewoners een belangrijk aspect. Hoe meer bewoners, hoe hoger het gasverbruik. Wanneer u uw exacte verbruik wil meten, kan u dat heel eenvoudig op de site van uw energieleverancier. Niet elke leverancier biedt deze service aan, maar de meerderheid wel.

In het algemeen wordt er vastgesteld dat het jaarlijks gasverbruik steeds een beetje daalt. Oorzaken hiervoor zijn dat steeds meer mensen overschakelen naar alternatieve-energie zoals zonne-energie. Een andere rede is dat de woningen van tegenwoordig veel beter geïsoleerd worden. Wanneer u wil besparen op uw gasverbruik, kan u rekening houden met de volgende tips. Eerst en vooral moet u er voor zorgen dat uw woning goed geïsoleerd werd. Dit is een eenmalige kost dat u kan terugverdienen. Daarnaast moet je ook controleren of je woning geen warmte verliest door gaten en kieren. In de keuken zal het gasverbruik dalen wanneer u steeds het deksel op uw pan zet. Wanneer u enkel de nodige ruimtes verwarmd, zal u dit ook merken op de afrekening van uw gasverbruik. Tot slot zijn er heel veel soorten alternatieve-energie. We denken hierbij aan zonne-energie, warmtepompen, pellet kachels enz.


Gasverbruik gemiddeld

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is de laatste jaren enorm gedaald. Door de betere isolatie...

+ Lees verder

Gasverbruik berekenen

Het berekenen van het gasverbruik kan handig zijn als men zicht wil krijgen op kosten...

+ Lees verder